2 Nisan 2010 Cuma

irmik helvası

Bu tarif  Tarsus'lu bir arkadaşımın tarifi. bana göre ölçüsüyle ve tadıyla banko. Ben ondan öğrendiğim şekliyle sıcak servis yapıyorum. kalanı buzdolabına kaldırıp arada gelip gidip kaşık daldırıyorum.


1 su bardağı irmik (250 ml.lik bardak)
100 gr tereyağı
1 avuç dolmalık fıstık

Şerbeti:
250 ml su (dolu dolu ve hatta bir parmak ilave olabilir)
250 ml lik bardakla bir bardak şeker(bir parmak eksik olabilir)

İrmik, tereyağı ve fıstığı ocağın üzerine alıp orta hararette irmiğin rengi neredeyse karamele dönünceye kadar karıştırarak kavurun. Bu esnada bir tencereye de su ve şekeri koyun kaynasın. ama sadece şeker eriyip bi tıklayana kadar. sonra altını kapatabilirsiniz. İrmiğin rengi karamele dönünce üzerine şerbeti dikkatlice boşaltıp karıştırarak kıvam almasını izleyin.  Bütün şerbeti çekinceye kadar karıştırmaya devam edin. koyu bir kıvama geldiğinde altını kapatın, tamamdır. 5-10 dakika alevli sıcağı gitsin diye dinlendirip dondurma ile servis yapın. varsa yanına çilek dilimleri de hem renk hem lezzet katar.


Afiyet olsun.

2 yorum:

. dedi ki...

irmik helvasını severim,suyu sütle karıştırarak yapıyorum ben öyle de güzel oluyor...
Ellerine sağlık...

ehl-i keyif dedi ki...

senin de ellerine sağlık halimcem:))))

İzleyiciler