25 Eylül 2009 Cuma

mıhlama mı, kuymak mı?

isviçre'nin fondüsüyle akraba, ama bizim için bir karadeniz klasiği bu. çakma karadenizli olduğumdan adının mıhlama mı kuymak mı olduğunu bilemediğim ama her ihtimale karşı mıhlama dediğim, oğlumun bayıldığı bir şey. yemek desem yemek değil, aperatif desem o da değil. adını koyamadığım gibi sınıfı da belli değil yani. ama akşam kahvaltılarına yakışıyor, onu biliyorum. karadenizliler aydınlatır belki beni.


bir çorba kaşığı tereyağı
ince ince doğranmış veya rendelenmiş muhtelif peynirler. 1-2 su bardağı kadar. ama arzuya bağlı, daha az ya da daha çok olabilir. aralarında eriyen bir tür peynir de olursa iyi olur. 
1 dolu kaşık mısır unu 

1-2 su bardağı kadar kaynar su
kalabalıksanız un ve buna bağlı olarak su miktarını arttırabilirsiniz.tereyağında peynirleri eritin. sonra mısır ununu eriyen peynirlerin üzerine serpip karıştırın. biraz çevirin, un kokusu geçsin. Sonra yavaş yavaş kaynar suyu dökün. biraz dökün, yedirin, sonra biraz daha. kontrollü olarak su ekleyin. kıvamı kek hamuru gibi düşünebilirsiniz.
sıcak sıcak servis yapın. yanında büyücek küpler halinde dilimlenip tost makinasında hafifçe kızartılmış ekmekler veya ne çeşit seviyorsanız öyle bir ekmekle koyun sofraya. çatala ekmeği geçirip mıhlamaya daldırın ve üfleyip atın ağzınıza. yanında çay iyi gider.
afiyet olsun.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

mısır ununu kaynar suyla iyice açıp ondan sonra erimiş peynire karıştırırdı karadenizli komşularımız. biz severdik öyle de.

Seval dedi ki...

Kuymak.
Yani bizim için öyle. Kuymak deriz biz. Ramazan ayı boyunca kesme makarna ve kuymak yenilen tek şeydi bizim evde. O nedenle kendisinden biraz fenalık gelmiş durumda. :))

Ama soframızın baş tacıdır. Sabah, öğle, ikindi, akşam hiç farketmez her zaman sevilerek yenir.

En güzel de halis mulis Trabzon Vakfıkebir ekmeği ile yenir. :) Tadına doyum olmaz. Bir de en güzel özelliği dibidir. Dibi tutturulur pişirirken. Ben genelde herkes üstünü yesin diye bekler. Dibi için babamla savaşırım. :))

ehl-i keyif dedi ki...

ne güzel anlatmışsın Seval ya. vakfıkebir ekmeğini ben de çok severim. gerçekten öyle tok bir ekmekle daha güzel oluyor kuymak(doğrusunu öğrenmişken kullanayım:)))

. dedi ki...

Eşim karadenizlidir ve onlar kuymak derler,egeli olmama rağmen benimde yapıp yemekten zevk aldığım bir yiyecek...

İzleyiciler